Unieke financiering van wetenschappelijk onderzoek door het Diabetes Liga Onderzoeksfonds - Bekendmaking van de laureaten

GENT - 20 april 2022

 
Het Diabetes Liga Onderzoeksfonds financiert voor de 2de keer wetenschappelijk onderzoek naar diabetes. Het unieke aan deze financiering is dat de geselecteerde onderzoeksprojecten heel nauw aansluiten bij de behoeftes van de personen met diabetes en hun zorgprofessionals.
 
Prioriteiten voor wetenschappelijk onderzoek naar diabetes
Traditioneel worden onderzoeksvragen gecreëerd door onderzoekers of beleidsmakers. Maar is dit wel het meest efficiënte? Moet de eindgebruiker, namelijk de persoon met diabetes, niet betrokken worden bij het uittekenen van wetenschappelijk onderzoek? Spreken mét personen met diabetes helpt onderzoekers om in te schatten hoe hun onderzoek werkelijk een verschil kan maken. Daarom nam de Diabetes Liga het initiatief voor een grootschalige bevraging bij personen met diabetes en hun zorgprofessionals naar de Prioriteiten voor wetenschappelijk onderzoek naar diabetes in Vlaanderen.
 
Empowerment van personen met diabetes
De opgestelde prioriteiten werden gebruikt voor het formuleren van het onderwerp van de tweede oproep van het Diabetes Liga Onderzoeksfonds in oktober 2021. De focus was gericht op het empoweren van personen met diabetes. “Welke inzichten en vaardigheden zijn nodig om de controle in eigen handen te (blijven) nemen?” “Hoe kunnen we personen met diabetes beter ondersteunen om de ziekte te aanvaarden?”

De laureaten
Een onafhankelijke multidisciplinaire jury selecteerde het DiaMent en het MyDIABPal onderzoek.

Het DiaMent project (€ 113 850) - gecoördineerd door prof. dr. Johan Bilsen van de Vrije Universiteit Brussel - wil een goed inzicht krijgen in de aard van de psychosociale problemen waarmee personen met diabetes en hun naasten te maken krijgen én hoe zorgprofessionals daarmee omgaan. Op basis van de verworven inzichten zullen voorstellen geformuleerd worden die bijdragen aan een betere psychosociale zorg voor personen met diabetes.

Het MyDIABPal onderzoek (€ 119 629) - gecoördineerd door Erika Vanhauwaert van Hogeschool UC Leuven - heeft als doel om het zelfmanagement van personen met prediabetes of diabetes type 2 te verbeteren. In het project zal een persoonlijke handleiding en een workshopreeks voor personen met diabetes en een navorming voor zorgprofessionals uitgewerkt worden.

laureaten

Samenwerking Diabetes Liga - Koning Boudewijnstichting
Het Diabetes Liga Onderzoeksfonds is een samenwerking tussen de Diabetes Liga en de Koning Boudewijnstichting. De Koning Boudewijnstichting heeft een enorme knowhow in het operationeel beheer van wetenschappelijke fondsen. De Diabetes Liga vormt dan weer de link met personen met diabetes, zorgprofessionals en andere diabetes-experts.
 
Financiële steun nodig
De Diabetes Liga heeft de ambitie om iedere 2 jaar nieuwe Vlaamse onderzoeksprojecten te ondersteunen die nauw aansluiten bij de noden van personen met diabetes. Door het steunen van het Diabetes Liga Onderzoeksfonds, steun je een betere toekomst voor de meer dan 500 000 personen met diabetes in Vlaanderen.
Wie als particulier of bedrijf het fonds financieel wil ondersteunen kan een gift doen op BE44 0688 8882 2545. Voor giften vanaf € 40 ontvangt de schenker een fiscaal attest. De Diabetes Liga engageert zich om die middelen te blijven investeren in kwaliteitsvol wetenschappelijk onderzoek.

Meer informatie + video

 

Perscontact Diabetes Liga                 
Inge Everaert                                   
Stafmedewerker Beleid en Onderzoek     
inge.everaert@diabetes.be                       
T (+32) 09 242 85 41                                  
M (+32) 0472 42 15 18
Perscontact Koning Boudewijnstichting
Thierry Van Noppen
Communicatieverantwoordelijke en persrelaties
vannoppen.t@kbs-frb.be
T (+32) 02 549 02 56
M (+32) 0479 31 85 56
LOGOS