Uurwisseling en diabetes: enkele tips voor een vlotte overgang

Klok

Het is bijna zover: de uurwisseling. Dit betekent dat we onze klokken een uur vooruitzetten. Zondag 26 maart 2023, om 3u ’s nachts, begint het zomeruur. In de nacht van zaterdag (25 maart) op zondag (26 maart) zullen we dus een uurtje minder kunnen slapen. Voor personen met diabetes zijn er behalve een uurtje minder slaap enkele extra aandachtspunten.

We geven je graag enkele tips mee om problemen te voorkomen:

  • Indien je medicatie gebruikt voor je bloedsuikerspiegel kan je deze op het tijdstip innemen dat je gewoon bent. Neem je bijvoorbeeld bij wintertijd steeds je medicatie om 9u ’s ochtends in, dan kan je dit bij zomertijd ook om 9u ‘s ochtends doen. Bij een verandering van 1 uur, zou dit geen of weinig verschil mogen maken.
  • Als je een glucosemeter en/of een insulinepomp gebruikt, vergeet de tijdsinstellingen dan niet aan te passen. Als je twijfelt over de juiste instellingen, vraag dan hulp aan een diabeteseducator of de firma van de glucosemeter/insulinepomp.
  • Indien je snelwerkende insulinetherapie krijgt, controleer je bloedsuikerspiegel dan eventueel eens vaker dan normaal. Door de uurwissel kan je biologische klok ontregeld raken, waardoor je lichaam anders kan gaan reageren op de insuline. Hou daarom je bloedsuikerspiegel goed in de gaten en pas je insulinedosering aan of maak gebruik van je bijspuitschema indien nodig.
  • Slaaptekort kan zorgen voor een ontregeling van je bloedsuikerspiegel. Het kan helpen om geleidelijk aan te wennen aan de uurwisseling om een ontregeling van je slaappatroon te voorkomen. Dit kan je doen door bijvoorbeeld de dagen vooraf opbouwend vroeger te gaan slapen, beginnend met 15 min. vroeger gaan slapen vier dagen voor de uurwisseling. 30 min. op drie dagen voor de uurwisseling en 45 min. op twee dagen voor de uurwisseling.