Vraag van de maand - Gezond(er) het ‘Suikerfeest’ vieren: waarop kan je letten?

suikerfeest

Het Suikerfeest wordt ook wel ‘Eid al-Fitr’ genoemd, het feest van het verbreken van het vasten. Moslims vieren samen met familie en vrienden het einde van de ramadan. Dit gaat vaak gepaard met veel zoetigheden. Hoe kan je dan toch op een gezond(er)e manier het Suikerfeest vieren? 

 Hieronder sommen we een aantal zaken op waar je op kan letten:  ​​​

  • Na de ramadan veranderen de voedingsgewoonten opnieuw en dus dient ook de medicatie terug volgens de vroegere planning te worden ingenomen. Je bloedglucose blijven monitoren is dus zeer belangrijk, ook tijdens het Suikerfeest. Bespreek dit zeker met je behandelend team.  

  • Probeer ook op het Suikerfeest je oude goede gewoontes terug op te pakken. Regelmatig eten, voldoende drinken en bij elke maaltijd groenten consumeren, kan helpen je eetlust te controleren.  

  • Op het Suikerfeest kunnen zoetigheden vaak niet ontbreken. Door je eigen zoetigheden te maken in plaats van ze te kopen, kan je kiezen voor gezondere recepten.  

  • Kies bijvoorbeeld voor volkoren bloem in plaats van witte bloem of gebruik plantaardige oliën (geen palm- of kokosvet) in plaats van boter.  

  • Groenten als dessert? Het kan! Je kan bijvoorbeeld een wortelcake (zie recept) maken of pannenkoeken met rode biet of spinazie. Even lekker, maar toch iets gezonder.  

  • Sharing is caring: deel de gemaakte of gekochte lekkernijen met familie en vrienden. Zo blijven er minder koekjes rondslingeren en is de verleiding minder groot om ervan te eten. 

  • Het Suikerfeest begint pas nadat men het ‘Eid’-gebed heeft verricht. Bevindt de moskee zich op vijf straten van je huis? Maak hier een toffe (gezins)wandeling of fietstocht van. Zo kom je een stap dichter aan je dagelijkse beweegdoel.