Vraag van de maand - Rozenwater en oranjebloesemwater: moet je rekening houden met koolhydraten?

oranjebloesem

Het antwoord op bovenstaande vraag is nee. Oranjebloesemwater is een mengeling van water en destillaat van de oranjebloesem (= bloesem sinaasappel). Het is zeer laag in energie (minder dan 3 kcal per 100 g) en dus ook in koolhydraten (minder dan 0,1 g per 100 g). De voedingswaarde voor rozenwater is gelijkaardig. Je kan er dus met een gerust hart gebruik van maken.   

Oranjebloesemwater is een gearomatiseerd water met een intense smaak. In Noord-Afrikaanse en de Mediterrane keukens wordt het gebruikt als smaakmaker, hoofdzakelijk in gebak en dessert zoals baklava.    

Rozenwater ben je vast al eens tegengekomen in verschillende beautyproducten en parfums, maar kent ook toepassingen in de keuken, namelijk zorgen voor geur en smaak. Het wordt vaak gebruikt in de Arabische landen en het Midden-Oosten om zuivelgerechten op smaak te brengen.    

Let op! Indien je deze waters wil gebruiken voor gerechten, dien je bij de aankoop te letten op de verpakking. Er dient alleen ‘rozenwater’ of ‘oranjebloesemwater’ op de verpakking te staan. Als de vermelding ‘aroma van’ op de verpakking staat, dan zijn deze normaal niet geschikt voor culinaire bereidingen. Bekijk dus steeds goed de verpakking om na te gaan of je het ‘water’ mag gebruiken in voeding.  

Zelf eens uitproberen?    

Oranjebloesemwater kan je goed combineren met aardbeien of breng er een Marokkaanse sinaasappelsalade mee op smaak (zie ons recept van de maand). Rozenwater is lekker om toe te voegen aan fruitsalades. Oranjebloesem- en rozenwater kan je ook gebruiken in natuuryoghurt en andere melkdesserten. Vanwege de intense geur en smaak, dien je slechts enkele druppels te gebruiken. Een klein flesje gaat dus een lange tijd mee.