Vraag van de maand - Waarom geneest mijn wonde trager dan een wonde van iemand zonder diabetes?

wonde

Een schaafwonde of een snijwonde, het is snel gebeurd. Misschien is het je al opgevallen dat wanneer je een wonde hebt, deze moeilijk geneest. Bij personen met diabetes kan de wondheling namelijk vertraagd zijn. Diabetes kan de bloedcirculatie, de pijnsensatie en de immuniteit beïnvloeden. Dit zijn drie factoren die een effect kunnen hebben op de wondgenezing.

Bloedcirculatie

Voor een gezonde wondheling dient het lichaam voedingsstoffen en zuurstof aan te brengen op de plaats van de wonde. Daarnaast dienen afvalstoffen verwijderd te worden. Onze bloedcirculatie zorgt voor de aanvoer van voedingstoffen en zuurstof en de afvoer van afvalstoffen. Bij personen met diabetes kan het zijn dat de bloedvaten vernauwen en de bloedvatwanden verstijven waardoor de bloedcirculatie moeilijker wordt.

Daarnaast kunnen verhoogde bloedsuikerwaarden ervoor zorgen dat het bloed dikker is dan normaal, waardoor het minder vlot door de bloedvaten stroomt. Door een vertraagde aanvoer van voedingsstoffen en zuurstof naar het wondbed, verloopt de wondgenezing langzamer.

Pijnsensatie

Door langdurige verhoogde bloedsuikerspiegels kunnen de zenuwen in het lichaam aangetast zijn. Dit zorgt ervoor dat men minder pijngevoelig is. Hierdoor bestaat het risico dat een klein wondje niet opgemerkt wordt en uitgroeit tot een grote wonde of geïnfecteerd raakt. De vermindering in pijngevoeligheid doet zich voornamelijk voor ter hoogte van de voeten, maar ook ter hoogte van de handen of andere lichaamsdelen kunnen de zenuwen aangetast zijn.

Belemmerde immuunreactie

Hoge bloedsuikerwaarden hebben een negatief effect op het immuunsysteem. Doordat het bloed dikker wordt en hierdoor de witte bloedcellen (immuniteit) trager op de plaats van de wonde geraken, is het lichaam minder goed beschermd en verloopt ook de genezing trager. Ook door de belemmerde bloedcirculatie loopt een persoon met diabetes meer risico op een wondinfectie.

Een goed gecontroleerde bloedsuikerspiegel beperkt je risico op een vertraagde wondheling en voorkomt mogelijke complicaties. Twijfel niet om medische hulp in te schakelen indien er zich toch problemen voordoen bij de genezing van je wonden.