UCLL, Diabetes Liga en UZ Leuven lanceren samen een nieuwe koolhydraatteller-app voor personen met diabetes

KHAPP

Koolhydraten in de voeding hebben direct effect op de suikerspiegel. Voor personen met diabetes die voor elke maaltijd insuline gebruiken via een (slimme) insulinepomp of injecties is het belangrijk om de hoeveelheid koolhydraten per eetmoment goed in te schatten om de insulinedosis te bepalen. De nieuwe koolhydraatteller-app (KH-app) kan daarbij helpen en is daarom een handige tool voor personen met diabetes in hun dagelijkse diabetesmanagement.

Ga naar koolhydraatteller.be en download de Koolhydraatteller in de Google Play Store of App Store. 

De app biedt extra ondersteuning voor personen met diabetes 

De Koolhydratenteller-app is de eerste Belgische app om snel en eenvoudig koolhydraten te tellen. In één oogopslag ziet men de hoeveelheid koolhydraten in de maaltijd. De informatie is gebaseerd op de Belgische voedingsmiddelentabel (Nubel) en porties zoals we deze in België gebruiken. Extra troef is dat de koolhydraatwaarde van heel wat Belgische klassiekers zoals witloofrolletjes met hesp en kaassaus, vol-au-vent, stoofvlees … terug te vinden is voor wie niet alle ingrediënten apart wenst in te geven.  

De gebruiker kan heel wat extra informatie registreren, waarbij alles gebundeld wordt in rapporten die men kan meenemen naar zijn zorgverleners. De koolhydraatteller- app is gratis beschikbaar voor iOS en Android en terug te vinden in Apple Store of Google Play store. 

Koolhydraten tellen, die invloed hebben op de suikerspiegel 

De focus van de app ligt op, de naam zegt het, koolhydraten tellen. De gebruiker houdt in de app een eetdagboek bij en kan zo nagaan hoeveel koolhydraten elk eetmoment bevat. Hiernaast kan de persoon informatie over energie en bepaalde voedingsstoffen opvragen. Naast voeding kan ook beweging en insuline ingevuld worden in de app. Volgende functies zijn in de app beschikbaar: 

  • Een voedingsdagboek: dat een overzicht geeft per maaltijd en een dagtotaal.  

  • Koolhydraten uitgedrukt in gram koolhydraten of koolhydraatruilwaarden (KHRW of 12,5 gram koolhydraten). Het aantal koolhydraten (in g of KHRW) is zonder het gehalte aan polyolen. Polyolen zijn zoetstoffen met een beperkte of verminderde invloed op de glycemie, die echter wettelijk moeten worden meegerekend als koolhydraten in een voedingswaardetabel. De app berekent àlle koolhydraten die invloed hebben op de suikerspiegel.  

  • Weergave van energie (in kcal), koolhydraten (g of KHRW), suikers (g), eiwitten (g) of vetten (g). 

  • Registratie lichaamsbeweging en/of huishoudelijke taken: per type activiteit kan je bepaalde extra gegevens invoeren zoals duurtijd van de activiteit, intensiteit en afstand. 

  • Vrij tekstvak om interessante gebeurtenissen te registreren, bv. stress, hypoglycemie (te lage bloedsuiker), ziekte … Dit kan helpen om een bepaalde bloedsuikerwaarde te interpreteren. 

  • Registratie insuline, zowel basale (langwerkende) en bolus (bij maaltijd) insuline.  

  • Omrekenfunctie van gram koolhydraten naar koolhydraatruilwaarden (en omgekeerd). 

  • Een overzichtslijst van koolhydraatruilwaarden. 

 
Hoe werkt de koolhydraatteller-app? 

Om de voeding te registreren zijn er 4 mogelijkheden: 

  • Zoeken in een voedingsdatabase. 

  • Zelf recepten ingeven bv. je eigen spaghetti (dit blijft lokaal op je eigen toestel).  

  • Zelf typische maaltijden ingeven bv. je standaard zondags ontbijt (dit blijft lokaal op je eigen toestel). 

  • Barcode scannen (als de producten niet beschikbaar zijn in de app). Deze worden door een diëtist nagekeken en na goedkeuring toegevoegd aan de databank. 
     

Naast de informatie uit de Belgische voedingsmiddelentabel (Nubel) worden merkproducten aangevuld vanuit de barcodescan en informatie beschikbaar vanop verpakkingen. Om sporters te ondersteunen werd ook een database aangelegd met sportvoeding voor duursport. Op dit moment zijn er 3500 producten beschikbaar in de app en dit groeit elke dag verder aan. Producten die een eerder ‘generieke’ voedingswaarde hebben zoals bv. fruit, groenten of melk  staan al generiek in de app en niet specifiek per supermarkt of merk. 

 

BLIJ MET DEZE APP? Doe een gift


 
Over hogeschool UCLL  

Hogeschool UCLL biedt 20 graduaten, 22 bacheloropleidingen en 9 bachelor-na-bachelor opleidingen aan op 8 campussen in Limburg en Vlaams-Brabant. Met 16.000 studenten en 1.750 medewerkers is UCLL één van de grootste instellingen voor hoger onderwijs in Vlaanderen. UCLL is actief in de interessegebieden lerarenopleiding, management, technologie, gezondheid en welzijn en combineert haar onderwijsopdracht met praktijkgericht onderzoek en dienstverlening. De hogeschool zet maximaal in op persoonlijke begeleiding van haar studenten. Haar brede onderwijsnetwerk garandeert een plek voor ieders talent en haar diploma’s staan sterk op de arbeidsmarkt. Mensen en ideeën in beweging brengen door ruimte te geven aan innovatief denken en samenwerken, dat is de visie van de hogeschool, dat is moving minds. UCLL behoort tot de Associatie KU Leuven. Binnen onderzoek zet R&E Expertisecentrum Health Innovation in om de gezondheid van de burger te verbeteren, waarde te creëren voor het individu, de professional of de zorgorganisatie investeert het expertisecentrum in onderzoek, vorming en dienstverlening. 
Meer info: www.ucll.be  
 
Over Diabetes Liga vzw 

De Diabetes Liga streeft als onafhankelijke vereniging naar de beste zorg en omkadering voor wie met diabetes wordt geconfronteerd. Het netwerk van de Diabetes Liga telt meer dan 30.000 sympathisanten: personen met diabetes en hun familie, professionals in de diabeteszorg en personen met een verhoogd diabetesrisico. De werking richt zich op verspreiden van kwalitatieve informatie, behartiging van de belangen van mensen met diabetes, creëren van een netwerk en ervaringsuitwisseling rond diabetes. In opdracht van de Vlaamse overheid werkt de Diabetes Liga aan een betere preventie en vroegdetectie van diabetes type 2.   
Deze app wordt financieel ondersteund door de Diabetes Liga, die fondsen inzamelt voor initiatieven en projecten die bijdragen tot een beter leven met diabetes en om diabetes type 2 een halt toe te roepen.  
Meer info: www.diabetes.be 

Over UZ Leuven 

Als grootste universitaire ziekenhuis van België wil UZ Leuven grenzen verleggen door gespecialiseerde zorg en innovatieve behandelingen te combineren met menselijke aandacht en respect voor elke patiënt. Meer dan 10.000 gepassioneerde medewerkers geven elke dag de beste zorg op maat. Toekomstige zorgverleners en medewerkers krijgen in UZ Leuven een hoogstaande opleiding, met het oog op levenslang leren en innoveren. Als pionier in klinisch onderzoek denkt het ziekenhuis ook aan de patiëntenzorg van morgen.
Meer info: www.uzleuven.be
 
Perscontact: UCLL - Erika Vanhauwaert - hill@ucll.be

Vragen: bel of mail naar de gratis Diabetes Infolijn van Diabetes Liga (0800 96 333 of infolijn@diabetes.be)