Pimp je soep!
Soep is heel populair en terecht! Het is lekker, verwarmend en makkelijk mee te nemen voor de lunch of als avondmaal. Vooral in de koude herfst- en wintermaanden kan het echt smaken. Maar ook tijdens de zomer kan een koude soep heerlijk zijn. Wil je wat (nieuwe) inspiratie? Zoek niet verder!
Algemene tips
Soepen zijn een hele goede manier om meer groenten te eten. Je kan het ook in grotere hoeveelheden koken en invriezen voor later. Een gezonde soep krijg je met volgende tips:
- Gebruik vooral veel groenten.
- Gebruik slechts een kleine hoeveelheid olie of vloeibare margarine.
- Vermijd bindmiddelen en room. Indien je de voorkeur hebt voor dikkere soep dan kan je soep binden met aardappelen of indikkende groenten, zoals knolselder, pompoen, pastinaak en courgette.
- Gebruik 1 bouillonblokje op 1 liter water of gebruik natriumarme bouillon (verse bouillon of op basis van een natriumarm bouillonblokje).
Voeg de volgende gezonde plantaardige ingrediënten toe voor een meer vullende (maaltijd)soep:
- Linzen en bonen zoals kikkererwten en kidneybonen uit blik
- Stukjes (gekookte) aardappel
- Zilvervliesrijst of volkoren pasta
- Ebly, quinoa of spelt als je het wat avontuurlijker wil
- Noten, pitten en zaden
Let op met vet- en energierijke garnituren zoals croutons, geraspte kaas en zure room. Kies voor deze gezonde maar net zo lekkere alternatieven:
- Magere of halfvolle natuur (Griekse) yoghurt of platte kaas (besprenkelt met gerookte paprika of Cayennepoeder)
- Plantaardige alternatieven voor yoghurt, zoals yoghurt op basis van soja (liever geen kokosproducten, want deze zijn rijk aan verzadigd vet)
- Gehakte, verse kruiden zoals peterselie of koriander
- Zelfgemaakt croutons met oud volkoren brood en lookolie
- Zadenkruimel
- Geroosterde kikkererwten
- Walnoot- en peterseliepesto