Welke suikers zijn er?

Appel versus suikerklontjes

Misschien zie je het bos door de bomen niet meer. Toegevoegde suikers, natuurlijke suikers, van nature aanwezige suikers, geraffineerde suikers, zoetstoffen, … Er bestaan verschillende soorten suikers. Om je op weg te helpen, leggen we in onderstaand artikel het verschil tussen de soorten suikers uit.

Vrije suikers

Vrije suikers bestaan uit toegevoegde suikers en geconcentreerde suikers. Dat zijn suikers die toegevoegd worden aan voedingsmiddelen of van nature aanwezig zijn in geconcentreerde vorm.

  • Toegevoegde suikers
    Suikers die toegevoegd worden aan voedingsmiddelen of los gegeten kan worden, zoals: koekjes, snoep, gebak, frisdrank, zoet broodbeleg en sauzen.
     
  • Geconcentreerde suikers
    Suikers die van nature aanwezig is in geconcentreerde vorm, zoals honing, stropen, siropen, fruitsappen en fruitconcentraten. 
     

Van nature aanwezige suikers

Dit zijn suikers die van nature aanwezig zijn in groenten, fruit en melkproducten. Bijvoorbeeld: melk, aardbeien, banaan, zoete maïs, wortel, tomaat …

In fruit, groenten en melkproducten zitten inderdaad ook suikers, maar ze bevatten noodzakelijke vitaminen, mineralen en vezels die je lichaam elke dag opnieuw nodig heeft. Toegevoegde suikers daarentegen laat je beter staan.

Leestip: heb je suiker nodig?